Homeros’un İlyada’sı

Yayınlama: 18.11.2024
Düzenleme: 21.11.2024 00:41
98
A+
A-

Yeniden sizlerle birlikte olmak çok güzel…

Bana bu fırsatı veren sevgili kardeşim ve dostum Sabri Karakaya’ya faaliyete geçirdiği www.canak-kale.com internet sitesi için başarı dileklerimi iletiyorum.

Ayrıca diğer yazar arkadaşlara da saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Bu yazımda; sosyal medya arkadaşım olan “Gizem Devrim Bal” arkadaşımın bir yazısını paylaşmak istiyorum. Yazı yöremizin eski çağları ile ilgili…

Yazı HOMEROS’un İLYADA’sı esas alınarak hazırlanmış olup hepinize iyi günler diliyorum.

Troia kralı Priamos ile kraliçe Hekabe’nin kızları olan Polyksena’nın, Troia savaşlarının ardından Akhilleus’un isteği üzerine kurban edildiğini biliyoruz. Bu hazin hikâye, Troia savaşlarını anlatan antik yazarların aktarımlarında, bazı farklı versiyonlarla yerini almıştır.

Hikâye ile ilgili erken kaynaklar, Polyksena’nın zorla kurban edildiğini trajik bir dille anlatmaktadır. Geç dönem yazarları ise, Polyksena’nın ölümünü bir aşk hikayesine dönüştürerek, Akhilleus ile evliliği olarak işlemişlerdir. Polyksena ile Akhilleus arasındaki ilişkinin evlilik ve aşk versiyonu, Hellenistik Devire kadar takip edilebilmektedir. Arkeolojik materyaller
üzerindeki Polyksena’nın kurbanı konulu tasvirleri incelediğimizde, vazo ressamlarının antik metinlere sadık kaldıklarını görmekteyiz. Ancak, bu eserler arasında Tyrrhen amphorası, protoattik krater ve Polyksena Lahdi üzerindeki kurban şemasının kaynağı bilinmemektedir. Bu üç eser üzerindeki benzer şemada karşımıza çıkan figürlerin kimliklerini Tyrrhen amphorası aracılığı tespit etmek mümkündür.

Ancak, Polyksena’nın kurban edilmesinden bahseden yazarların aktarımlarında bu isimlere rastlanılmamaktadır. Böylece sözü edilen şemanın kaynağını Homeros’un
günümüze ulaşamayan kayıp metinlerinde aramak akla yatkın görülmektedir. İlyada, sadece Truva savaşını Hektor’un ölümüne kadar anlatır, diğer metinler kayıp. İlyadadan alıntılanan eserlerde, kız öldürülmeden önce, “kim yaktı benim kentimi, kim aldı benim özgürlüğümü” diye haykırır…

“Ölüm benim özgürlüğümdür” der ve katillerine fırsat vermeden canına kıyar. Gizem Devrim Bal. Dokunaklı ve etkileyici bir hikâye…

Truva Kralı Priam’ın kızı Polyxena’nın savaşta ölen Aşil’in mezarı önünde Aşili onore etmek için Odessa tarafından kurban edildiği Neuptolemos tarafından gömüldüğü anı anlatan 2500 yıllık Polyxena Sarcofagus’un 1994’de gün yüzüne çıkarıldığı an.

Kadınların ziyaretgahı yeri olduğu anlaşılıyor.

Yazarın Son Yazıları
30.11.2024
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: Kopyalama Yasak
×