NEDEN ÇANAK KALE

NEDEN CANAK-KALE.COM?

Tarihin her safhasında var olmuş ve mitolojik dönemde bile adından sıkça bahsedilen “ÇANAK-KALE”nin ismi nerden geliyor?

Bu konuda birçok tarihçi ile görüşen ve araştırmalar yapan, 1997-2002 yılları arasında da 27 yaşında ALTERNATİF Gazetesi’ni çıkararak genç yaşta gazete sahibi olan, emekli bürokrat, Sürekli Basın Kartı Sahibi kurucumuz Gazeteci Sabri Karakaya, “ÇANAKKALE”nin isminin şimdiki “ÇİMENLİK KALESİ” yani “KALE-İ SULTANİYE” diğer adıyla “ÇANAK KALE”den geldiğinin daha geniş kitlelere duyurulmasını sağlamak amacıyla kurduğu bu haber sitesine “canak-kale.com” adını vermeyi uygun bulmuştur.

ALTERNATİF Gazetesi’nden tam 27 yıl sonra da ALTERNATİF Haber Dijital Yayıncılık, Karakaya Reklam Ajansı ve İletişim Danışmanlığı firmasını açmaya karar veren kurucumuz Gazeteci Sabri Karakaya, www.canak-kale.com sitesinde de eski yazarlarının yanı sıra ülke genelinde alanında başarılı yazarları da bünyesine katarak “Çanak Kale”de bir ilk olma yolunda da adım atmıştır.

Ayrıca; www.canak-kale.com sitesinde kategoriler, Çanakkale Merkez İlçeden başlanarak alfabetik sıraya göre ilçelere göre ayrılmış olup site tüm Çanakkale’ye hizmet verecektir.

Çıktığı bu yolda siz değerli “Çanak Kale” halkımıza, sitemize reklam ve ilanlarıyla destek olan kurum, kuruluş, firma ve şahıslara da teşekkürü bir borç biliriz.

İnancımız, www.canak-kale.com artık Çanak Kale’de “Haberin Kalbi” olacak ve tüm “Çanakkale’nin nabzı www.canak-kale.com’da atacaktır”.

ALTERNATİF Gazetesi’nden bu yana daima “Bölgenin yükselen değerlerini” kurup aktif olarak faaliyete geçiren kurucumuz Gazeteci Sabri Karakaya ve çalışma arkadaşları ile kadrosuna da çıktıkları bu yolda başarılar diliyoruz.

Dün olduğu gibi bugün, yarın ve gelecekte de “www.canak-kale.com” #Heryerde olmaya devam edecektir.

“Çanak Kale”nin ismi ve tarihi: LİNK

ÇANAK KALE’NİN TARİHİ

Eski çağlarda Hellespontos ve Dardanel olarak anılan Çanakkale M.Ö. 3000 yılından beri yerleşim alanı niteliğini korumuştur. Erken Bronz Dönemi’nden bu yana önemli bir yerleşim merkezi olan Çanakkale; Çanakkale Boğazı sayesinde Anadolu ile Avrupa ve Akdeniz ile Karadeniz arasındaki bağlantıyı sağlayan iki geçit bölgesinden biridir. Bu özelliği nedeniyle oldukça zengin bir tarihi vardır.

Yörede yaşayan topluluklara ekonomik ve askeri üstünlük sağlamış, onlar da uygarlık alanında çağdaşlarını geçmişlerdir. Ancak bu durum, yöreyi çeşitli göç ve istila hareketlerinin hedefi yapmıştır. Değişik tarihlerde yerleşmek ya da yağmalamak amacıyla bölgeye gelenler olmuş, her iki durumda belirli kültür alışverişini yoğunlaştırmıştır. Bu kültürel yoğrulma, yüzyıllar boyu kesintilerle sürmüş, bunun sonucu oldukça renkli bir kültür mozaiği ortaya çıkmıştır.

Boğazın en dar yerinde Fatih Sultan Mehmet döneminde Rumeli yakasında Sestos dolaylarında Kilitbahir, Anadolu yakasında Abydos dolaylarında Sultaniye (Kale-i Sultaniye) ya da “Çanak Kalesi” adı ile anılan kaleler yapılmıştır.

Bugünkü Çanakkale İli’nin adı Anadolu yakasındaki “Çanak Kale”sinden gelmektedir.

(Bu bilgi Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden alınmıştır).

error: Kopyalama Yasak
×