Yetkili-Etkili

Yayınlama: 07.07.2025
17
A+
A-

Bu haftaki makaleme etkili ve yetkili kelimelerinin ne manaya (anlama) geldiğini açıklayarak başlamak istiyorum.

Etkili; alanında başarılı olan ve hedeflerini gerçekleştiren kişilere denir. Beğeni toplayan ve takdir edilen her türlü söz ve davranış da, etkili olarak adlandırılır.

Yetkili ise; bir devlet kurumunda ya da özel bir şirkette, tüm departmanlardan sorumlu olan kişi anlamına gelir.

Etkili ve yetkili hakkında bilgi verdikten sonra makalemin asıl konuna geçerek, soruyorum.

Her yetkili; işinde etkili midir? Ya da başka bir ifadeyle her etkili kişi, işinde yetkili midir?

Yetki kullanmak, inisiyatif almak, ortaya çıkan veya yaşanan sorunlara çözüm üretmek demek, etkili olmak demek midir?

Bulunduğu makam ve mevkide hiçbir iş yapmadan, amirine, üst yöneticisine sorun taşımayan yetkili, aslında etkili midir? Yoksa sadece günü mü kurtarmaktadır?

Ülkemizde veya demokratik ülkelerde siyasi partileri araç olarak kullanıp amaca ulaştıktan sonra kendinde yetkiyi bulan kişi veya kişiler, etkili olmak için mi, yoksa etkisiz olmak için mi çalışırlar?

Aslında etkili olmak için bazen yetkili olmaya da gerek var mıdır, yok mudur?

Yetki toplum yararına mı, ya da kişisel olmayan girişimler adına mı kullandığında daha faydalıdır veya başarı sağlar?

İnsanoğlu olarak doğumundan ölümüne kadar etkili olmayı ve gerektiğinde de yetkili olmayı mı tercih ederiz?

Bu ve benzeri örnekleri çoğaltmak veya azaltmak bizim elimizde olduğuna göre; neden yetkililer, etkili olamamaktadır?

Sürekli olarak; seçmenlerine “yapacağız”, “yapıyoruz”, “yapılacak” şeklinde vaatler veren siyasiler başta olmak üzere, en alt kademeden en üst kademeye, mazeret üretmek ne kadar doğrudur?

En basitinden bölgesindeki yolu dahi yapamayan bir siyasetçinin, ilçelerini ve köylerini tanımaması kadar kötü bir durum var mıdır?

Öte yandan bu siyasetçinin yol yapmak yerine yol çizgisinden dem vurarak, halkın talepleri doğrultusunda söylenen bir belde yolunu dahi ilgili Karayolları Müdürüne iletip çözüme kavuşturamaması da işin üstüne gitmediğini veya kendisinin sözünün dahi geçmediğine işaret değil midir?

Milletvekili sayısının bile düşmesinden kendine ders çıkaramayan bu siyasetçinin, bayram kutlamalarına ise ilçe ayrımı yaparak katılması da son derece yanlış bir durum değil midir?

Velhasıl bu siyasetçinin, o ildeki tüm teşkilatlar başta olmak üzere ikilik yaratması da işin cabası olup hiç de etkili ve yetkili olduğunu gözler önüne sermekte değil midir?

Biz elimizden geldiğince, çeşitli platformlarda bu siyasetçinin yerel seçimde dahi kaybedilen belediyeler sonrasında, sadece bir ilçe belediyesinde gövde gösterisine çıktığı günden itibaren yanlış politika içerisinde olduğunu ifade etmemize rağmen genel tavrında bir değişiklik olmadığı gibi ildeki genel konjonktürü de alt üst etmesi son derece yanlış olmamış mıdır?

Sonuç olarak; etkili olmak için yetkili olmanın gerekmediğini ifade ederek, siz değerli okurlarımı ve takipçilerimi etkili ve yetkili günler temennisiyle Allah’a emanet ediyor ve her birinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

Kalın sağlıcakla…

Yazarın Son Yazıları
18.02.2025
02.12.2024
05.05.2025
04.06.2025
26.06.2025
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: Kopyalama Yasak